• slidebg1
    Integrated
    production consultancy
    service
  • slidebg2
    Dairy
    management and
    innovation
  • citybg
    Accurate
    project execution
  • slidebg1

    Research

Our company was officially set up in 2020 because of a need in the dairy industry: progress towards excellence to face a dairy economy increasingly challenging. The implementation of new technologies, management strategies, decision making based on data and its accurate execution are, without any doubt, the key to success.

Mission

Through science, innovation and decision making based on solid information, our goal is to offer our clients an integrated service of consultancy and accurate execution to increase the profitability, growth, and sustainability of your dairy.

Vision

We aim to be a company chosen worldwide because of the quality of our services, our professionalism and innovation. Our clients’ trust builds up based on achieved goals and on the management to achieve them.

Values

Honesty, transparency, adaptability, commitment, responsibility and constant effort. These principles characterize our professional team and our company.

We offer a series of services that can be combined and customized to satisfy the special needs of each dairy.

We are a group of highly qualified professionals, trained in Argentina and other countries. We guarantee a unique service, focused on reproduction, rearing heifers, nutrition, management and analysis, health, and research.

80

Consultancy for more than 80 companies.
100

More than 100 dairies.



Nuestro Staff


Francisco Larghi | Socio

M.V., Diplm.
Ver Biografía
En 1978 nació en la ciudad de Bahía Blanca, Provincia de Buenos Aires, Argentina. Egresó de la Facultad de Ciencias Veterinarias de la Universidad Nacional del Litoral en el año 2003, donde obtuvo el título de Médico Veterinario. Su formación se inicia desde temprana edad en la actividad lechera, ya que representa la tercera generación vinculada al sector veterinario y agropecuario del centro del país. En 2007 cursó la especialización en Reproducción Animal( IRAC). En 2016 obtuvo la Diplomatura en Medicina Productiva del Ganado Lechero (Universidad Nacional de La Pampa). Su formación permanente lo llevó a realizar Cursos y Congresos en Irlanda, Hungría, Canadá, EEUU, México, Brasil, Uruguay y Chile. Después de más de 18 años de experiencia en el sector , hoy es socio fundador de CowiX S.A., empresa con un rol clave en la actividad lechera.

Adrián Morandi | Socio

Ing. Agr. Esp. Prod. Leche - Animal
Ver Biografía
En 1976 nació en la ciudad de San Francisco, Provincia de Córdoba, Argentina. Egresó de la Facultad de Ciencias Agropecuarias de la Universidad Nacional de Córdoba, donde obtuvo el título de Ingeniero Agrónomo en el año 2000. Durante su formación de grado, estuvo vinculado a la docencia en ayudantía de cátedras varias. En el año 2005 y 2006, estuvo vinculado a la docencia en la UNVM, en la carrera de Agronomía, San Francisco, (docente de las cátedras de Forrajes y Producción de Carnes). En 2006-2007 realizó la especialización en Producción Animal-UCC. En el año 2009-2010 realizó la especialización en Producción Lechera-UNL. Realizó, durante su formación, cursos varios de postgrados con créditos de Coneau. También su proceso de formación continua lo llevó a realizar cursos y capacitaciones en el país y en el exterior.

Dante Martín Cappa | Socio

M.V., Esp. en Prod. Lechera
Ver Biografía
Martín nació en 1989 en Nogoyá, provincia de Entre Ríos, Argentina. Asistió a la Facultad de Ciencias Veterinarias (FCV-UNL) en Esperanza, Santa Fe, donde obtuvo su título de Médico Veterinario en 2015. En el transcurso de su carrera de grado, y poco después de graduarse, realizó actividades de docencia como Ayudante Alumno dedicación Simple en el Dpto. de Producción Animal de dicha facultad. En 2016 recibio el titulo de Especialista en Producción Lechera otorgado por la Facultad de Ciencias Agrarias (FCA-UNL) de Esperanza, Santa Fe. Su afinidad por la crianza de terneros y la formación continua dentro y fuera del país le han permitido implementar técnicas innovadoras en la alimentación y salud de terneros. Hoy es socio fundador de CowiX S.A. cumpliendo un rol clave en el área de crianza y recría.

Pablo Acosta | Socio

M.V.
Ver Biografía
Tengo la alegría de ser parte del nacimiento de CowiX SA, no sólo como especialista en Salud Podal Bovina, sino como integrante de un grupo de amigos profesionales, a los que los unió su visión por una lechería diferente, de vanguardia, a la altura de las exigencias tanto del mercado nacional, como del internacional. Llegué hasta aquí desde la Facultad de Ciencias Veterinarias de la UNL, Esperanza, Santa Fe. En el transcurso de mi carrera, además de formarme como profesional de la salud, hice mis primeros pasos en la capacitación de alumnos, y profesionales, siendo ayudante en varias cátedras y jefe de trabajos prácticos de la Cátedra de Rumiantes. Esta inquietud de formar y formarme, me llevó a pasar por el Instituto de Reproducción Bovina de Córdoba. Realicé la especialidad en Medicina Productiva de la Universidad de la Pampa, en Argentina. Visité otros países como Chile, Uruguay, Paraguay y EEUU, buscando crecer no sólo científica sino empíricamente. Hoy sigo trabajando en varias áreas de la Salud y Reproducción Bovina, pero es mi Especialidad la Podología Bovina, ejerciendo la actividad y capacitando a ejecutores, con una visión que se puede sintetizar en las palabras del equipo de CowiX S.A.: “Hay una solo forma de hacer las cosas: ¡Bien!”

Martín Zinícola | Socio

M.V., Esp. Buiatría, PhD.
Ver Biografía
En 2004, Martín asistió a la Facultad de Ciencias Veterinarias (Santa Fe, Argentina) donde obtuvo el título de Médico Veterinario (2009). Después de graduarse, la pasión de Martín por la industria láctea lo llevó a Otautau, Nueva Zelanda, donde trabajó en una empresa lechera . De regreso en Argentina, Martín trabajó como veterinario tres años. En ese período obtuvo el título de especialista en Buiatría en la Facultad de Ciencias Veterinarias (Santa Fe, Argentina). En 2013, Martín continuó su formación en la Universidad de Cornell (Nueva York, Estados Unidos). Inicialmente, completó el programa de residencia en Servicios Ambulatorios y de Medicina Productiva (2013-2015). Además de la capacitación clínica en Medicina de Producción Lechera, el programa de residencia mejoró sus habilidades y conocimiento para aumentar la eficiencia reproductiva y productiva del ganado lechero. Como residente, Martín descubrió su pasión por la investigación, y finalizó su doctorado (PhD) en el Departamento de Ciencia Animal de dicha Universidad (2015 - 2019). Sus áreas de investigación se centraron en salud y metabolismo de vacas lecheras. Martín publicó numerosos trabajos científicos en revistas de prestigio internacional y participó como oyente y disertante en Cursos y Congresos de varios países del mundo. Hoy continúa su trabajo de investigación en los Estados Unidos con el objetivo de mejorar la salud, bienestar, reproducción y performance del ganado lechero. Conjuntamente, es socio fundador de CowiX S.A.

Emilio Saita

M.V
Clínica General, Cría-Recría y Podología

Mauricio Villalba

M.V
Reproducción y Clínica General

Ignacio Liprandi

M.V.
Reproducción y Clínica General

Ivo Emanuel Benvegnu

M.V.
Reproducción y Clínica General

Andres Sola

M.V
Reproducción y Clínica
General

María Victoria Semper

M.V
Calidad de Leche y Salud de Ubre
Cría-Recría y Cirugía General

Micaela Conqueira

M.V
Calidad de Leche y Salud de Ubre

Emanuel Buchler

M.V
Cría -Recría y
Cínica general

María del Huerto Sanchez

Asistente
administrativa

Lucia Burgener

Contadora Publica
Responsable administrativa

Ivan Milessi

Ingeniero Agrónomo
Área Nutrición

Federico Alvarez

Ingeniero Agrónomo,
Área Nutrición

Francisco Imfeld

Ingeniero Agrónomo,
Area Nutrición

Franco Sisterna

Técnico
Podología

Tomás Zarate

Técnico
Podología

Raúl Span

Técnico
Podología

Pablo Sisterna

Técnico
Podología

Our
Services

*Check availability in your area


Nutrition
Service
We combine data and ingredients available to rigorously analyze and formulate rations for every animal category. We have cutting-edge technology to analyze all the food and a software package that allows us to develop programs of effective feeding that guarantee a high level of: production, growth, conversion efficiency, health, and reproductive performance.
Health
Service
Health is essential for an efficient production and continuous growth. Our health services combine programs of prevention, data records and analysis, training, and farm protocols in the following areas:
  • Transition cow.
  • Udder health.
  • Ambulatory clinical service.
  • Lameness.
  • Management of dairy Heifers.
Reproduction
Service
Reproduction efficiency is essential for the success of any dairy operation. We offer our services for cows and for replacement heifers.
  • Pregnancy diagnosis (rectal palpation and ultrasonography).
  • Protocol for synchronization of estrus and ovulation.
  • Design and execution of reproductive programs.
  • Research on infertility and abortion, diagnosis, prevention and treatment.
  • Data records and analysis.
Management Of Dairy
Heifers
Our management of raising and rearing heifers begins with programs of preventions and management in the prepartum period. Continuous training, data records and analysis, monitoring, accurate farm protocols, and appropriate nutrition are the fundamental part of our services, which guarantee ideal levels of growth and development to achieve a quick replacement rate.
Research
Service
Science and research are the foundation for all of our service programs. Our training and experience as researchers and our access to a great number of animals and dairies allow us to offer the following services:
  • Evaluating new technologies and management strategies.
  • Working with pharmaceutical and nutrition companies, government agencies to evaluate the safety and effectiveness of products.
  • Conducting studies of phase IV to validate and compare available products in the market.
  • Evaluating specific management strategies and products for your dairy.
Management And Analysis
Service
Strategic decisions based on data analysis and its correct interpretation (Data-Driven-Decision-making) allow our clients to make right and safe decisions to achieve their objectives. CowiX works hard to provide reliable and accurate information analyzed continuously to help our clients to make low-risk decisions and maximize profit.
Training
Service
Our training programs aim to develop your workers’ skills and include all the crucial areas of your dairy:
  • Transition cow.
  • Calving.
  • Feeding.
  • Milking routine.
  • Insemination.
  • Hoof trimming.
  • Calf health.
  • Data records and analysis.


Laboratory
Service
We have cutting-edge technology (NIRS: Near Infrared Reflectance Spectroscopy; AAS: Analytics Atomic Spectrometer; complete set of instruments of Analytical Chemistry) that guarantee high quality information.
  • Analysis of food.
  • Analysis of water.
  • Analysis of soil.
  • Analysis of biological tissues.



Our Clients








Contact Us


Address:

Florencio Molina Campos 3755,

San Francisco, Córdoba, CP: 2400.



Contact Form